May 11, 2012

Ingin BERTANYA, tolonglah ANSWER...

Assalamualaikum kawan-kawanan yang kesudian selalu singgah ke mari. :)

Erm, dengan berat hati ingin bertanya dan dengan rasa ingin tahu yang membuak-buak tentang hasil penulisan saya 'TIRAI DOSA KELMARIN'. 

Soalannya:

Adakah kawan-kawan sekalian ada terbaca mahupun sengaja baca mana-mana kisah e-novel yang tak bercetak ataupun sedia bercetak di abad ini yang mempunyai kesamaan dengan alkisah yang cuba saya bawakan dalam TIRAI DOSA KELMARIN?

~sebelum saya menghabiskan masa di hadapan laptop yang sia2 sambil dimarahi mymum yang langsung tak tahu apa yang saya buat selama saya berfoya-foya di hadapan laptop berjam2 lamanya, sebelum saya menyambung semula bab yang tertangguh dan meneruskannya hingga ke penamat dengan senyuman. 

Silalah bagitahu. Silalah ANSWER. Silalah jawab. Saya tidak mahu dikatakan cuba meminjam idea orang lain oleh kerana sejak akhir2 ini saya jarang membaca karya orang lain kerana terlebih syok melayan kamu2 yang suka melayan saya. :P hingga saya terlupa dengan karya orang lain. Hanya penulis tertentu sahaja yang menjadi pilihan hati tetap saya ikuti. 

PLEASE ANSWER supaya saya dapat meneruskan TDK tanpa rasa curiga dan boleh terlebih confident. PLEASE SAHABAT KALIAN. Please.... :(


51 comments:

Anonymous said...

Xda sama la dgn mana2 novel la... sy suka sgt bc.. everyday bukak blog untuk baca TDK

Anonymous said...

lgsung x sama.. citer ni sgat bezz.. x sbar nk tggu next entry. cpatlah cik writer.. :D

sentebale-hk said...

haiiii arsha..stakat ini belum ada lagi la..10-20% tu adala similarly dgn 1-2 novel dgn kesah ala2 'dosa-noda smlm tu'..but dont worry no so much okayy...n watak papa iman tu lagi better jika TIDAK - hensem mcm hero korea-kaya ala2 CEO naza ;p- huhu...so far sume ttg TDK sy suka..keep it up girl!

keSENGALan teserlah.. said...

nehi nehi.
tak sama =)

BETUL ! tak sama. tatipuuu =)

kalau macam dari segi jalan cerita, back in 5,10 years kena rogol then hero dtg balik sbb nak bertanggungjawab tu, memang ada je orang buat cerita macam tu.
but then, TDK, lain je dari yg lain2 tu. TDK ada zarif. ada its own specialities =) hikhikhikk. looking forward to read your new entry everyday.

*all this while, kite jadi silent reader je. =)

Anonymous said...

xsama...TDK sgt2 berbeza dgn enovel yg lain...saya sentiasa nantikan TDK

lurun namzar said...

xsama ngan novel2 lain.
still waiting TDK. pleaseeeee habiskn kt blog.

Wan Ruzana said...

don wory cik writer,.xsame
cpt smbg TDK,.xsabau dh ni keke

lieda said...

arsha..sepanjang sy kumpul n baca novel ni,blom pernah jmpa lg yg sama mcm TDK..slalunye terlanjur n terpaksa bertanggungjawab walau x ikhlas..TDK byk sgt beza..mnjadi mangsa pertaruhan,pastu Iman insaf..n jatuh cinta sblom tahu lg yg mama iman tu mangsa die sblom ni..byk sgt beza...plzzzz..smbung..dh rindu ngan iman kuasa dua ni..huhuhu

Anonymous said...

Don't worry sweety.... E-novel u xsama ler ngan yg lain...teruskan berkarya, kitorang pasti baca dan komen...go..go.. Girl...luv u arsha sweet...:)

Nik Amalina said...

x de pun..
kita suka baca sangat2..
karya akk antara karya yg paling berkualiti antara novel online yang lain2... please, do continue ok..
we love you..he3

Anonymous said...

awk adlh writer k2 selepas Rehan Makhtar yg sy sangat5x suka tok baca entry2 yang dipostkan...
Penghayatan cerita die lain..x macam org laen main redah je tulis2 cerita..tp awk punye cerita sangat la sopan santun...ade ilmu2 yg sy boleh kutip dalam cerita ni...sy sukeeeeee..tiap2 ari tertunggu2 next n3 je..x sabar nak tunggu n3 seterusnya..hrp jgn la hentikan TDK ini..lau nak hentikan pon..biarla jd sebuah buku yang tebal..hihihihi yg ikhlas : mastura marof..

Anonymous said...

x tahu plak kalo ada sama ngan nvel2 sblum ni. tapi yang pasti jln crita ni amat berlainan dan mempunyai keistimewaan sendiri.
kalau diikutkan sudah menjadi lumrah wife yang kurang mampu menerima kehadiran suami, mampu kelayan suami dengan baik. sama dengan watak mama iman, layanan dingin yang diberikan pada awal perkahwinan menunjukkan dia masih belum menerima si suami. tapi lama-kelamaan dia mula melayan dan menerima papan iman. ini tidak dapat dielakkan lagi, memang lumrah kehidupan. tapi arsha bijak mengolah dan bijak mengendalikan jalan cerita TDK ini agar tidak bosan.
Penggunaan watak muka dan perwatakan Melayu juga menarik minat pembaca untuk terus membaca. ini menunjukkan kematangan arsya dlm menulis dan berbeza dgn penulis e-novel yang lain yang bnyak menggmabrkan kecabtikan dan kehenseman watak secara hiperbola. tahniah ye ARSYA WANGI.

*terpanjang sket hari ni. jawapan esei.

>>k<<

kak na said...

setiap cerita berbeza so jgn risau kalau ada yg kata sama...teruskan karya arsha,ramai yg tunggu hingga ke akhirnya

jeejoe said...

straight to the point..saya rasa novel awak lain dari yang lain..tak byk persamaan pon dgn novel yg sedia ade..kalau ade pon...mungkin dlm 10%..biaselah...but..keep ur writing...dlm cerita awak ada unsur 2 nasihat yg boleh dijadikan pengajaran.. bahasa yang digunakan pun sangat menarik dan sesuai dgn jiwa saya...kalau awak nak tahu..saya mmg tertunggu tunggu karya2 awak yang seterusnya....fighting arsha...kalau ada rezeki terbitkanlah...mana tahu berbaloi...dan saya akan jdi pembeli pertama yang membelinya-ikhlas luahan hati dari jeejoe

Cikfarah said...

Tak sama dgn enovel atau novel yg lain...
Lain dari yg lain....

Anonymous said...

kak novel akak tak sama pun cerita dia dgn novel lain....cerita ni lain daripada yang lain... Kavita..

Anonymous said...

xsama pon...

Anonymous said...

xsama pon...

mizz acu said...

Dun wori dear.. Kalo sm mesti da komplen daa..plssss teruskan hingga ke titik akhir dn senyuman.. ;)
Everyday I'm waiting for n3.. Kdg2 smpai thp bg arahan.. Hehe
The most special bout TDK ni of kos la ader zarif yg chumell.. ;)

atty ismail said...

X pernahla terbaca...Rsnya x penah ada yg sama kot

mizah said...

nak comment panjang2,tp online ikut henfon je..x best nak taip...

btw,i mmg bnyk bace novel on9 or bercetak and i rase TDK mmg lain dr yg lain!!!sgt2 best n i berani ckp tetiap hari jenguk blog u nk bace n3 baru!!siap refresh merefresh lg..hihi...i suke sume watak papa iman,mama iman n zarif!!!overall, i sgt2 sukekn TDK..Keep it up,Arsha!!

Unknown said...

Takde lh. Sambunglh. Setiap hari bukak blog nih, nk baca TDK.

Anonymous said...

kak zai said

cite yg best tak sama ngan novel or
enovel yg lain!!!

nursya said...

arsha...
mmg ade la skit psamaan ngn ade bp2 e-novel..tp tang kejadian malang tu je la..
jln citer mmg totally x sama lgsg...

lgpn ktorg suma suka sgt ngn watak papa n mama iman tu...
ari2 dok tgk ade n3 br ke x...
jgn la stop kan sekerat jln jer...
sedey tau...

Kk Zen said...

mungkin ada persamaan sikit2..maksud sya sinopsisnya..mcm pernah kena rogol ke..Tapi serius sya cakap cerita ni sangat2 best.Tapi cerita ni mmg tak ada persamaan langsung dari segi penympaiannya..ayat2 yg digunakan juga sangat mudah difahami..
dan yang paling penting..cerita ni sangat2 memikat sya..kalau dibukukan pun,saya mmg akan beli punya hehe..teruskan menulis..anda juga sangat berbakat..

Anonymous said...

saya ada juga baca novel dalam blog lain..
awak punya cite tak ada sama dengan cite di blog lain..jangan risau..
awak punya cite best...awk berbakat dalam penulisan ..
selamat menulis ..jangan cepat berputus asa untuk berkarya....

nzlyna'im said...

salam.kebanyakkan kisah2 novel sekarang mmg banyak persamaan..mcm kawen paksa,rogol dn sebagainye..namun dari segi cerita ye berlainan..tdk mmg best dgn kemunculan zarif sebagai penyeri cerita ine..

itu_aku +_^zue said...

alaalaa..ingat dh sambung..
kecewa jap.

x sma pun..
mmg totally different.
dunt worry k.
cite ni sgt best n mmg hari2 refresh page nk tgk n3 bru..
cpt sambung ye.
(:

itu_aku +_^zue said...

alaalaa..ingat dh sambung..
kecewa jap.

x sma pun..
mmg totally different.
dunt worry k.
cite ni sgt best n mmg hari2 refresh page nk tgk n3 bru..
cpt sambung ye.
(:

intan abd wahab said...

perbezaan yg ketara krn tiada sebarang unsur kawen paksa dan tiada fokos pd keluarga yg kaya...
kbnyakan enovel ataupun nvel skarg bnyk trtumpu pd kisah kawen paksa dan kluarga kaye...
itu bezanya tulisan anda dgn pnulis2 lain...

cheknie said...

mybe de sme ngn 1 nvel alaf21 tp ckit je yg len mmg prncah writer sndiri..mmg bezzz r smbung jgn x smbung ek

cheknie said...

mybe de sme ngn 1 nvel alaf21 tp ckit je yg len mmg prncah writer sndiri..mmg bezzz r smbung jgn x smbung ek

Anonymous said...

cik writer, pliz smbung je novel nie.. x yah dgr ckp org lain..hehe.. da mmg nukilan nie cik writer y tulis ari2 dgn idea y tlh dianugerahkn oleh -Nya.. so, just tulis n hibur kn kami2 nie y mmg mnyokong cik writer..hehe..^_^

Natasha Shazeril said...

since i followed yr novels kt blog nih..rase mcm xde lg novel yg seakan-akan sama dgn yours one..my opinion is you know how to varies the storyline..ok what..no worries, move on and keep up the good work..

kak min said...

stkt ni tk de lg yg sma.. Tdk menarik.. Teruja nk thu kish slnjutnya.. Nk lg3x .. Klu wat novel cfm trhngt d psrn.. Thniah arsha.

sweety said...

tak de pon

MaY_LiN said...

arsha..
jgn risau..
ramai support
be ready 4 ur exam..

acu..
zarif yang chumil ya..
bak sini zarif tu!!

Anonymous said...

~arsha. teruskna TDK ya.
kamisokong ...
:)

Anonymous said...

salam arsha,ramai silent readers kan utk TDK ni,tgk ramai komen utk bila arsha tanya pasal ni...

iffahnazifa said...

TDK sgt best.
Sgt dekat dgn hati pembaca.
Rasa mcm dlm situasi sbnr, realiti sbuah kehidupan. Watak2 ada keistimewaan t'sendiri. Mmg t'nanti2. On9 jer msti trus cari TDK dlu. Asyik refresh smpi ada n3 baru. Arsha, karya awak ada aura t'sendiri. Teruskan b'karya. Jgn risau. TDK ada peminat yg setia..:)

faraashah said...

TDK sgt berbeza dr yg lain...and that's makw TDK special....i'm hoping u will continue TDK..seriously, want to see both of them happy...^_^

Anonymous said...

x prnh lgi bce kat mne2 cter mcm tdk nie....
cter nie ad dy punya keistimewaan sndiri... =)
jgn risau lah... ^____^

Anonymous said...

x prnh lgi bce kat mne2 cter mcm tdk nie....
cter nie ad dy punya keistimewaan sndiri... =)
jgn risau lah... ^____^

RinsyaRyc said...

Semua komen2 diatas adalah benar ... TDK lain dri yg lain . pestime rin baca , rin dah tertanya2 . misteri dlm negara giteww... buatla ending kak, ending dlm blog . hehee. ending kat manuskrip lain .... Ending dlm blog ni special untuk pengikut akak then akak bleh pdm lepas 2-3 hari dlm blog ..
(rin le yg nak baca .. huhu)

mila said...

arsha seriously cite ni lain dari yg lain..sye suka sgt jalan cerita tdk..x mcm novel yg lain2, kte as a reader dah mcm boleh agak ape yg writer nak cerita kan..tp cerita awak lain..that y lah awak ramai pengikut yg ikut cerita awak arsha..
dont worry ok..masih ada ramai yg meminati hasil nukilan awak ni..
a your info, sye pon sme jer mcm pembaca yg lain, yg selalu bukak blog awak semata2 nak tunggu awak post entry baru utk TDK..
so, jgn la awak ada niat nak hentikan novel ni..sian kami..hehheh..
luv u arsha..be stong girl!!!

ajeje said...

your story very special n unique and really fresh. DO NOT HAVE ANY SIMILAR WITH OTHER NOVEL AT ALL.
PLEASSSS KEEP IT UP GIRL.

really enjoy your story AND i'm missing zarifff and papa iman N mama iman.

Just continue writing and writing and express what you feel in your story.

Everyday drop into your blog to see TDK.

TUMBS UP AND GOOD JOB GIRL....

Anonymous said...

Assalamu'alaikum.
Belum jumpa lagi jalan cerita betul2 sama.. sikit2 tu adalah. Biasalah tu.. dalam kehidupan pun ada orang senasib.
Suka dgn novel ni sbb mengadakan "watak sampingan" yang menarik.. bukannya tumpu pada watak utama semata.

Anonymous said...

sis...plzzz....TDK sgt2 best..peduli kan org nk ckp ape pOn...tlOng truskan b'karya sis...sy amat meminati karya2 sis..jgn pK kan org laen...sbb tu idea sis sndri kan...hehe

Anonymous said...

saya dah memiliki lebih dari 200 buah novel tetapi saya x pernah jumpa atau baca novel yang sama @ seakan sama dengan novek TDK. teruskan menulis saya suka jalan cerita tiap novel yang kamu tulis.... teruskan minat anda

Anonymous said...

TDK tidak sama dgn novel yg ada diluar sana .......TDK lain dari lain ......teruskan TDK.....sy sokong TDK..... - sanisah -

sue said...

Buat masa ni x ada lagi.... teruskan menulis